Gez & Gör

Gaziantep’in Saklı Cenneti: Rumkale

Rumkale, Fırat Nerhri ile Merzimen Çayı’nın birleştiği, yüksek kayalarla örtülü bir tepe üzerinde konumlanmıştır.

Hz. İsanın havarilerinden Johannes (Yuhanna)’in Roma döneminde Rumkale‘yi mesken yaparak kayadan oyma bir odada incilin nüshalarını çoğalttığı rivayet edilir.

Rumkale; üç yanı zümrüt yeşili göl ve bunu çevreleyen dik, sarp kayalıklı tepelerle çevrili doğa ve insan harikası bir mekandır.

Yavuzeli ilçesinden doğuya doğru gidilince Kasaba köyünün güney eteğindeki Rumkale‘nin karşı kıyısına ulaşır.

Rumkale‘ye geçmek için Kasaba köylülerine ait küçük balıkcı teknelerini veya Gaziantep Valiliği‘ne ait tekneyi kullanmanız gerekmektedir.

Rumkale’nin doğu ve batıdan olmak üzere iki ana giriş kapısı mevcuttur. Doğu girişi Fırat nehriyle, batı girişi ise Merzimen çayı üzerine kurulmuştu. Bugün sadece ayaklarının kalıntısı mevcut olan köprü, kara ile irtibatı sağlamaktaydı. Buradan patika yolla kalenin giriş kapısına çıkılmaktadır. Batı cephesinde yol üzerine 20m. aralıklarla 4 tane kule şeklinde kapı yapılarak savunma açısından büyük kolaylık sağlanmıştır. Batı surlarda kuzeyden itibaren birinci kapı dikdörtgen planlıdır. Nöldeke birinci kapının olduğu yerde bir türbe ve bir iskele olduğundan bahsetmiştir. İkinci kapı kareye yakın dikdörtgen planlı yarım daire şeklindedir. Üçünçü kapı tahrip olmuştur. Dördüncü kapı kare planlı haç tonozludur. Beşinci kapı kalenin Fırat’a bakan doğu cephesindedir. Dikdörtgen biçimli bu kapı, içte biri yuvarlak, diğeri sivri kemerli iki niş içine alınmıştır.

Nasıl Gidilir ? Nerede ?

Adres: Kasaba Mahallesi, Kasaba Köyü Yolu, 27970 Yavuzeli/Gaziantep

Rumkale bir yarımada üzerinde bulunduğu ve yarımadanın da hendek ile bağlantısı kesildiği için ulaşım Gaziantep’in Yavuzeli ilçesine 25 km uzaklıktaki kasaba köyünden veya Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinden tekneler ile yapılabilmektedir

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Gaziantep; Ökkeşiye Hazretleri Türbesi Küşleme Kebaphan Gaziantep Tarihi; Hamamlar Türkiye’nin Muhteşem Doğa Güzellikleri Sizleri Bekliyor! Tarihi Tabak Hamamı Hakkında Gaziantep Emine Göğüş Mutfak Müzesi