Sağlık

Saç Dökülmesi Nasıl Oluşur? Saç Dökülmesini Nasıl Önleriz?

Saç dökülmesi günümüzde kadın erkek fark etmeksizin herkesin şikayetçi olduğu konularında başında gelmektedir. Peki, saç dökülmesinin nedenleri ve çözüm yolları nelerdir?

Saç dökülmesi günümüzde kadın erkek birçok kişinin şikayetçi olduğu bir sağlık sorunudur. Bu sorun her yaştan kişiyi etkilemekle birlikte birçok nedene bağlı olarak gelişebilmektedir. Stres, hormonal bozukluklar, genetik nedenler, yanlış beslenme alışkanlıkları ve vitamin eksiklikleri gibi pek çok etken saç dökülmesini tetikleyebilir. Uzmanlara göre günde 50-100 tel saçın dökülmesi normal bir durumdur. Ancak günlük dökülen saç teli miktarı 100’ü aşıyorsa, saçlarınız seyrelmeye ve cansızlaşmaya başlamışsa aşırı saç dökülmesi yaşıyor olabilirsiniz. Bu noktada öncelikle saç dökülmesine neden olan etkenler belirlenmeli ve doğru tedavi yöntemi uygulanmalıdır.

Saç Dökülmesine Neden Olan Etkenler

  • Genetik Faktörler

Saç dökülmesinin kadınlarda ve erkeklerde görülme nedenleri farklıdır. Erkeklerde genellikle genetik kaynaklı ortaya çıkan saç dökülmesi kroniktir ve yaş ilerledikçe kellik durumu oluşur. Bu tip dökülmeler günümüzde kadınlarda da görülebilmektedir. Özellikle ailesinde kellik durumu olan kişilerin saç dökülmesi problemiyle karşı karşıya kalma ihtimali daha yüksektir. Genetik kaynaklı saç dökülmesinin genellikle bir önleme yolu olmamakla birlikte tek tedavi saç ekimidir.

saç dökülmesinin nedenleri ve çözüm yolları

  • Yanlış Beslenme

Saç dökülmesi beslenmeye bağlı olarak da kendini gösterebilmektedir. Saç canlı bir organ olması sebebiyle beslenmesi ve canlanması gerekir. Dengeli ve düzenli bir beslenme programına uymama, uzun süreli açlıklar ve karbonhidrat içeren besinleri fazla tüketmek saç dökülmesini tetikleyen faktörlerdendir.

  • Deri Problemleri

Bazı deri hastalıkları da saç dökülmesine etki eden faktörlere örnek olarak gösterilebilir. Deri kaynaklı dökülmeler deriyi tutan hastalıkların saç derisini etkilemesiyle ortaya çıkar. Bu hastalıklar, sedef, egzamalar, akneler, mantar hastalıkları ve liken hastalığı olabilir.

  • Hormonal Nedenler

Bazı hormonal nedenler de saç dökülmesinin nedenlerindendir. Eğer kişide adet gecikmeleri ya da düzensizlikleri, tüylenmede artış, aşırı akne gibi problemler varsa hormonal bozukluklardan ve buna bağlı olarak saç dökülmesinden bahsedilebilir.

  • Vitamin ve Mineral Eksiklikleri

Saç canlı bir orandır ve gerekli vitamin ve minerallerle beslenmesi gerekir. Saçın ihtiyacı olan demir, folik asit, biotin, çinko ve B12 vitamini alınmadığında saçlar güçsüzleşir ve dökülmeye başlar. Bu yüzden vitamin ve mineral eksikliğinden kaynaklı saç dökülmesinde tek tedavi yöntemi gerekli vitaminlerin vücuda alınmasıdır.

  • Kozmetik Etkenler

Saç için kullanılan ağır kimyasal içeren şampuanlar, saç kremleri ve saç spreyleri de saça zarar vererek dökülmesine neden olur. Bunun dışında düzleştirici, maşa gibi ısı veren saç şekillendiricileri de uzun vadede kullanımda saçlara ciddi zararlar verir.

  • Stres

Stres tüm vücudu etkileyebildiği gibi saçları da olumsuz yönde etkileyebilir. Uzun vadede yaşanan stres saçların güçsüzleşmesine ve dökülmesine neden olabilir.

Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Saç dökülmesini önlemek ve var olan saçların kalınlaşmasını sağlayan FDA onaylı ilaçlar hekim kontrolünde kullanılabilir. İlaç tedavisi saçların inceldiği ve zayıfladığı bölgelerde, yeni başlamış hafif-orta derecede saç dökülmesini önlemek için yararlı olabilir. İlaçların etkisi; saç sayısını arttırma, incelmiş saçları kalınlaştırma ve saçların daha fazla dökülmesini engelleme şeklinde olmaktadır. İlaç tedavisinin başın ön ve üst bölgelerindeki tam saç kayıplarında etkisi yok veya çok azdır. Tam saç kayıplarında saç kökü hücreleri ölür ve yeni bir saç üretemez. Bu evrede yeni saç çıkarma konusunda hiçbir ilaç faydalı olmaz.

  • Saç Ekimi

Daha önceden de belirtildiği üzere genetik kaynaklı saç dökülmelerinin esas sorunu geri döndürülemez ve engellenemez oluşlarıdır. Bu dökülmede saç kökleri verimliliğini yitirdiği için yeni saç telleri çıkaramazlar. Bu noktada genetik kaynaklı saç dökülmesinin gerçek anlamda tek çözümü saç ekimidir. Saç ekiminde ensenizden ya da uygun başka bir bölgeden elde edilen saç kökleri ile kel bölge canlandırılır ve yeni saçların çıkması sağlanır. Saç ekiminde ekilen saçlar ömür boyu kullanılabilmektedir.

  • PRP

PRP tedavisi herhangi bir yan etkisi olmayan bir laboratuvar tekniğidir. PRP tedavisinde, kişinin kendi kanındaki verimli maddeler ile yapılan karışım kişinin saç derisine enjekte edilir. Bu yöntemle birlikte saç kökleri beslenir ve verimli hale getirilir. Aynı zamanda PRP saç ekimi işlemi esnasında da uygulanabilen bir tedavi olduğu için birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Genel olarak 5 seansta tamamlanan PRP işlemi küçük iğneler ile saç derisine uygulanıyor.

  • Saç Mezoterapisi

Saç mezoterapisi de PRP işlemi gibi medikal bir tedavi uygulamasıdır. Bu tedavi yönteminde saçlarda kolajen üretiminde bulunan çeşitli vitamin, mineral ve aminoasitlerin mikro iğneler ve enjektör ile saç derisine işlenir. Bu sayede saç derisindeki kan dolaşımı artar ve yeni saçların çıkması sağlanır. Ortalama 10 seansta yapılan saç mezoterapisi hastanın ihtiyacına göre değişiklik gösterebilmektedir. Kolaylıkla uygulanabilen bir yöntem olmasının yanında kalıcı ve etkili bir sonuç alınmasını sağlar.

  • Sağlıklı ve Dengeli Beslenme

Daha önceden de belirtildiği üzere beslenmenin saç dökülmesi üzerinde ciddi etkileri vardır. Bu noktada demir, çinko, protein ve vitamin eksikliği saç dökülmesine neden olur. Yanlış beslenmeye bağlı olarak gelişen saç dökülmesini engellemek istiyorsak beslenmemizde saç için gerekli olan vitamin ve mineralleri vücudumuza almamız gerekir.

  • Günlük Önlemler

Günlük hayatımızda alışkın olduğumuz birçok uygulama saçlarımızı zayıflatır ve dökülmesine neden olur. Saç dökülmesini önlemek istiyorsak saçlarımızı şekillendirmek için kullandığımız düzleştirici, maşa ve fön makinelerinin kullanımı en aza indirgememiz gerekir. Bunun dışında saça zarar evren sprey, krem gibi ağır kimyasal içeren kozmetik ürünlerin de kullanımı azaltılmalıdır.

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Girişimciliğe Dair Öğrenebileceğiniz Beceriler Daha Sağlıklı Ve Daha Uzun Bir Yaşam İçin Öneriler Tarçının Sivilceler Üzerindeki İnanılmaz Etkileri Bilgileri Unutmamak İçin Kullanabileceğiniz Yöntemler 20 Yaş Dişleri Hakkında Elektromanyetik Radyasyon Etkileri