Dekorasyon

MODERN TARZ MUTFAK TASARIM FİKİRLERİ

Mutfak: Yaşanacak bir mekân

Mutfaklar her zaman bir evin ruhu olarak anılmışlardır, ve bu da sebepsiz değildir. Mutfağın bugünküne benzer bir anlam taşımaya başladığı ilk dönem olan ortaçağdan bu yana, mutfaklar yalnızca yiyecek hazırlamak için kullanılan birer oda değil, aynı zamanda ailenin toplanmasına ve özellikle de önceki dönemlerde ısınma ihtiyacının da burada toplanarak karşılanmasına yarayan mekânlar olagelmiştir.

Mutfaklar bugün de yiyecek hazırlanması işlevinin çok ötesinde anlam taşıyan, sosyalleşmek, aile ve arkadaşlarla vakit geçirmek için de kullanılan çok amaçlı mekânlardır. Ve her ne kadar temel özellikleri işlevsellik olsa da, tarzları ve kişiliğinizi yansıtmalarıyla da öne çıkabilirler.

Bir mutfakta kullanabileceğiniz mobilya, aksesuar, donanım ve aydınlatma için tercih edebileceğiniz sonsuz seçenek vardır ve bunların arasında her zevke ve her bütçeye uygun olanları mutlaka bulunur. Evinizin bu kadar önemli bir parçası olmasından ötürü, mutfağınızın nasıl işlevleneceği, görüneceği ve hissettireceği konularında kafa yormanız yararınıza olacaktır.

Mutfakların yerleşim düzeni yaşamı kolaylaştırmak için önemlidir. Mutfak dolaplarının konumu ve yerleştirilmesi de pratikliği arttırır. Ocağın konumlandırılması, eğer koyulacaksa televizyonun yerleştirilmesi veya çöpün yeri önem taşır.

Tüm duvarlar dolap olarak kullanılabilir. Pencere altına genellikle evye konumlandırılmalıdır. Hemen sağına bulaşık makinesi için yer bırakılmalıdır. Evyenin sağına ve soluna buzdolabı ve ocak-fırın gelmelidir. Bu şekilde mutfakta rahat hareket etme imkanı sağlanmış olur.

Buzdolabı, bulaşık makinesi ve fırının kapakları ve dolapların kapakları birbirini engellememelidir. İyi planlanmalı ve iyi düşünülmelidir. Mutfak dolaplarının rahat kullanımı için ise dolap kapaklarının camdan olması yardımcı olur. Tencereler genellikle alt dolapları da kullanılır. Tencere dolapları yerine genişi tencere çekmeceler de son yıllarda kullanılmaktadır. Çatal bıçak çekmeceleri ise geniş olmalıdır ve ocağa yakın bir yerde konumlandırılmalıdır. Böylece yemek yaparken kullanışlı olacaktır.

Ankastre fırınlar ise günümüzde kolay kullanım olması açısından biraz daha yükseğe yerleştirilmektedir. Ocak ise sağına ve soluna dolap gelmeyecek biçimde yerleştirilmelidir. Böylece dolaplar daha uzun ömürlü olur ve ocak daha kullanışlı olur. Mutfaklardaki elektrik tesisatı da özenle

yapılmalıdır. Prizlerin yerleri iyi düşünülerek ayarlanmalıdır.

Evyelerin alt kısmında koku yapmaması açısından çöp kovası konulmaması önerilir. Dar mutfak alanları için özel olarak projelendirmek veya çok fonksiyonel eşyalar kullanmak gerekir. Dolap kapaklarının açılma yönü ve mesafesi ise iyi ayarlanmalıdır. Mekanda her alan iyi değerlendirilmelidir. Sürgülü dolaplar, raflar veya tel sepetler fonksiyonel ürünlerdir.

Renk kullanımı ve kombinasyonlar

Modern mutfak tasarımlarında renk kullanımı oldukça geniş bir çeşitliliğe sahip olsa da iki kelimeyle özetlemek mümkün: Yenilikçi ve sade. Bu noktada çağdaş tarzlı mutfaklar ile modern tarzlı mutfakların arasında bazı farkların olduğunu belirtmek gerek. Çağdaş dekorasyon stili, bugünün en yeni buluşlarını ve en yeni trendlerini, en ezber bozan ve yenilikçi formlarda sunan tasarımlar ortaya koyar.

Modern stil ise yine bugünün trendlerini içinde barındırsa da çağdaş tarza göre daha seçicidir diyebiliriz; çağdaş tarz geçmişten hemen hemen hiçbir şeyi barındırmaz ve yüzü tamamen geleceğe ve farklı olana dönüktür; oysa modern tarzlı mutfaklar geçmişten gelen ikonik mobilyaları da kapsar. Yani aslında yüzeysel bir şekilde özetleyecek olursak; çağdaş tasarımlar 21. yüzyılın yenilikçi fikirlerini, modern tasarımlar ise 19. yüzyılın sonlarından bugüne uzanan daha geniş bir zaman aralığını ve daha oturmuş ve kabul görmüş tasarım fikirlerini yenilikçi şekillerde ortaya koyar.

Renk konusunda bu ayrımın daha belirginleştiğini de kolaylıkla görebiliriz. Bugün oldukça farklı renk kombinasyonlarına sahip mutfakların trendlerden biri olduğunu görebiliyoruz. Ancak modern mutfaklar, daha oturmuş ve kabul görmüş renk kombinasyonları ile daha akıcı, dinlendirici ve yalın renk tonlamalarını tercih eder. Modern mutfaklar her ne kadar çağdaş mutfaklar kadar çok renk içermese de yine de sıklıkla kontrastın derinleştirici gücünden yararlanır ve dokular üzerinde daha çok yoğunlaşır; özellikle masif ahşap, mermer, doğal taş dokularına ve renklerine yer verir.

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

En Şaşırtıcı İnsan Yapımı Adalar Meyve Sularının İnanılmaz Faydaları Maydanoz Kürü Nasıl Yapılır, Maydanoz Kürünün Faydaları Nelerdir? Pürüzsüz Bir Cilt İçin Doğal Yöntemler Kınanın Saça Faydaları Çene ekleminiz depresyon ve tek taraflı çiğnemeden ağrıyor olabilir