Genel

Kitap Nasıl Okunmalı?

Kitap okurken okumanın nasıl yapılması gerektiğine değinmeden önce kitap okurken çevremizi nasıl ayarlamamız gerektiğine bakalım.

Kitap Okurken Bulunduğumuz Ortam, Işık ve Oturuşumuz Nasıl Olmalıdır?

  • Işık

Göz sağlığımız açısından bilgisayar başında olduğumuz zamanki gibi kitap okurken de doğru ışık olması son derece önemlidir. Yanlış aydınlatmada göz kuruluğu oluşabilir, baş ağrısı ve göz yorgunluğuna neden olabilir. Işık sol omuz üzerinden gelmeli ve sayfaya düşmelidir. Kitap okurken karşıdan yüzünüze ışık gelmemelidir.

  • Oturuş

Uzun süre kitap okuyorsanız oturuşunuzu en rahat ettiğiniz şekilde seçin ancak dik oturmaya dikkat edin.

  • Ortam

Yeterince ışık alan ve rahatsız edici unsurların bulunmadığı bir yer tercih etmelisiniz. Aynı zamanda duvar rengi de bu konuda etkilidir. Açık renk duvarlar odayı parlaklaştırırken koyu renkli duvarlar odayı karanlıklaştırır. Aynı şeye perdelerde de dikkat edilmelidir.

Kitap Okuması Nasıl Yapılmalıdır?

– Bir kitap okunmuş olması için okunmamalıdır. Bu tıpkı okulda verilen bir ödev için kitap okumaya benzer. Bir kitabı istediğiniz için okumalısınız. İçindeki karakterleri tanımak istemeli ve hikâyenin geçtiği yerlerin anlatılma şeklini merak etmelisiniz.

– Okumak istediğiniz yazarı seçmelisiniz. Farklı farklı yazarları okumak güzeldir ancak sevdiğiniz bir yazar olursa tüm kitaplarını okumalısınız derim. Böylece o yazarın dilini çok daha iyi kavrarsınız ve bir yerde yazısını gördüğünüz zaman “Bunu o yazmış” dersiniz.

– Ön yargıda bulunmayın. Bir kitabı başında sevmeyebilirsiniz ancak hiç belli olmaz, belki içinde ileride sizi kendisine çekecek bir şey vardır. Hatta bir kitabı neredeyse sonuna kadar okuduğunuzda bile çok sevmediniz diyelim, belki de o kitap için doğru zamanda değilsinizdir. Ona daha sonra bir şans daha vermeyi düşünün.

– Kitabı internetten sipariş etmeyin. Bizzat gidip kendiniz dokunarak alın. O dünyaya girmek ve etkili bir okuma gerçekleştirmek için kesinlikle iyi bir yoldur. Hatta ara sıra sahafları gezin.

Kitap Okurken Yapılması Gerekenler

  • Kitabı elinden düşüremeyenler. Gözleri ağrısa, kolu uyuşsa bile okumaya devam edenler. Her zaman, her yerde kitap okuyacak fırsat yaratanlar.
  • Kitap okurken ışığın konumu önemlidir. Işığın arkanızdan gelmesini sağlayın. Oturduğunuz koltuğu ya da çalışma masanıza direkt gelen lambaları değil, arkadan aydınlatma imkanı veren okuma lambaları ile bunu çözebilirsiniz.
  • 20-25 dakikada bir gözlerinizi dinlendirin.
  • Kitabınızın bulunduğu mesafeden farklı mesafelere bakın. Tavan, pencere dışı gibi.
  • Sürekli okumak gözde göz kuruluğuna neden olur. Bunun engellemek için sık sık göz kırpın.
  • Kullanmanız gereken numaralı bir gözlüğünüz ya da lensiniz varsa kitap okurken mutlaka kullanın. Bir kitap kurdu göz kontrollerini ihmal etmemeli.
  • Gözlerinizin size rahatsızlık vermesini beklemeden, düzenli aralıklarla göz doktoruna muayene olun.

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Yüzerek Zayıflamak Mümkün müdür? Kocasının terk etmesinin intikamını.. bakın nasıl aldı Bakla Nedir? Baklanın Faydaları Nelerdir? Okuma Alışkanlığınıza Yardımcı Olabilecek İpuçları Pralin Nedir? Ananas Diyeti