Yaz aylarının favori meyvelerinden biri olan karpuzu özellikle aşırı sıcaklarda besleyici ve elektrolit bakımından zengin bir su kaynağı olarak tüketebilirsiniz.
Sıcak havaların vazgeçilmezi karpuzun birçok yararı olmakla birlikte 5 önemli faydasını göstermeye çalıştık. Karpuzun içindeki zenginlik lezzetiyle taçlanmış ortaya mükemmel bir nimet, hem sağlıklı hem de lezzetli vitamin deposu ortaya çıkmış oluyor. Bu leziz ve sağlıklı nimet için yaradana ne kadar şükretsek azdır.
Karpuz Seçerken Neye Dikkat Etmeli
Karpuzun dip kısmının rengi ne kadar sarıya yakın olursa alacağınız karpuz da o kadar tatlı olur. Yani o bölgenin beyaz olmamasına dikkat edin. Karpuzun üstünde kahverengi noktalar ve çizikler varsa arılar tarafından çokca ziyaret edilmiş demektir. Kahverengi benekli ve çizikli karpuzları kaçırmayın. Karpuzun büyüklüğünün tadıyla alakası yok. Ama ağırlığının önemi var ne kadar hafifse o kadar kelek çıkma ihtimali artar. Karpuzun sapına dikkat edin eğer sapın rengi yeşil ise yakın zamanda toplandığı ve olgunlaşmadığı anlamına gelmektedir.
Karpuzun Faydaları
Kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur.
Kalsiyum ve potasyum açısından zengindir.
A vitamini ile cildin nemli kalmasını sağlar.
Erken yaşlanmayı önler.
Kilo vermenize yardımcı olur.
İçinde bulunan sitrülin sayesinde vücutta yağ birikimi oluşumunu önler ve yağ yakımını hızlandırır.
Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar
Uyku problemlerini ve kas ağrılarını geçirir.
İdrar söker.
Göz sağlığınızı korur.
Kan basıncınızı dengeler
Vücudunuza enerji sağlar
Hafızanızı güçlendirir.
Karpuzun yukarıda okuduklarınız gibi bir çok faydası vardır. Ancak biz sizler için en önemli olanlarını derledik.
Kolesterolü Düzenler
Güçlü bir antioksidan olup, kolesterolün okside olup kan damarlarında birikmesini engeller.
Astıma İyi Gelir
Astım ataklarının azalmasına yardımcıdır.
Prostat Kanserine Karşı Korur
Likopenden zengin oluğundan prostat kanserine karşı koruyucudur.
Sarı Nokta Hastalığından Korur
Maküler dejenarasyonuna (Sarı Nokta Hastalığı’na) karşı koruyucudur.
Kan Basıncını Düşürür
Arjinin aminoasidini üretmek için kullanılan sitrülünden zengindir. Arjinin kan basıncını düşüren nitrik oksiti üretmek için kullanılır.
Lif Kaynağı
Aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenler. Karpuz çekirdeklerinin içinde bulunan cucurbocitrin adlı madde böbrek fonksiyonlarının düzelmesine yardımcı olmaktadır.
Böbrekleri Daha İyi Çalıştırır
Karpuzun içinde bulunan potasyum, böbreklerin daha iyi çalışmasını ve böylece böbrekler tarafından vücuttan Sodyumun atılmasını hızlandırır.
Hazmı Kolaylaştırır.
Yüksek miktarda su içerdiği için hazmı kolaylaştıran ve tuvalete gitmeye yardımcı olarak vücuddan atık maddelerin daha sık çıkarılmasını sağlar.
Karpuzun Zararları
Sırada karpuzun zararları var, yerinde ve zamanında tüketildiğinde sorun yok. Ancak karpuz yerken dikkat etmeniz gereken bazı şeyler var!
Karpuz – Peynir İkilisi
Türk damak zevklerinin arasında “karpuz-peynir” ikilisinin apayrı bir yeri var. Gerçekten de karpuz ve peynirin tadına doyum olmuyor. Yazın diyet yapanların tercihi olan karpuz peynir ikilisi aşırıya kaçıldığında kilo alınmasına neden oluyor.karpuz-peynir-ikilisi-001.jpg
Aşırı Karpuz Tüketmek
Sağlıklı zayıflamanın değişmeyen ve en doğru olanı, dengeli beslenmek ve düzenli hareket etmektir. Dengeli beslenmek tüm besin gruplarından azar azar yemektir. Sürekli karpuz yerseniz diğer besin gruplarından mahrum kalırsınız.