Genel

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü

Ülkemizde Dünya Kadınlar Günü olarak adlandırılan Kadınlar Günü Her yıl 8 Mart’ta kutlanıyor. Özellikle dünyada en çok önem vererek kutladığı günlerden bir tanesi olduğu için Dünya Kadınlar Günü’nün neden kutlandığı ve neden 8 Mart günü olduğu herkes tarafından merak ediliyor. Birleşmiş Milletler tarafında tanımlanmış ve takviminde yer alan Dünya Kadınlar Günü ile ilgili tüm detayları sizler için hazırladık.

Dünyada kadın farkındalığını göstermek kadınların haklarını savunabilmek ve sosyal bilinci gelişmesi adı altında her yıl 8 Mart tarihinde çeşitli kutlamalar gerçekleşiyor.

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ’NÜN ANLAMI NEDİR?

8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışmak için bir tekstil fabrikasında greve başladı. Bu grev esnasında polis işçilere saldırdı ve onları fabrikaya kilitledi. İşçilerin fabrikaya kilitlenmesinin ardından çıkan yangında, işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can veriyor. Ölen işçilerin cenaze törenine 100 binden fazla kişi katılıyor. Bu olaydan 53 sene sonra, 26-27 Ağustos 1910 yılında Danimarka’nın Kopengah kentinde düzenlenen 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart’ın “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak anılmasını istedi ve bu öneri oybirliğiyle kabul edildi. Velakin, 8 Mart tarihinin Dünya Emekçi Kadınlar günü olarak anılması, tam olarak 1921’de Moskova’da gerçekleştirilen 3. uluslararası kadınlar konferansı’nda gerçekleşti. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılması kabul edildi.

TÜRKİYE’DE DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

Türkiye’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında ” Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve daha yoğun olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklarda yankılandı.

“Birleşmiş Milletler Kadınlar On yılı” programından Türkiye’nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında “Türkiye 1975 kadın yılı” kongresi yapıldı. 12 Eylül Darbesi’nden sonra yönetime el konulmasından dolayı dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmasına izin verilmedi. 1984’ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” kutlanmaya devam edilmektedir.

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ İLK NE ZAMAN KUTLANDI?

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 19 Mart 1911’de Almanya ve İsviçre’de anılmaya başlandı. Anmaların 8 Mart olarak değiştirilmesine 1921’de Moskova’da düzenlenen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda karar verildi. ABD’de de ise 1960’lı yıllarda anılmaya başlandı. Birleşmiş Milletler, 66 yıl sonra 8 Mart’ı “Dünya Kadınlar Günü” olarak kabul etti.

 

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Yumurta – Avokado ve Limon Maskesi Berat Kandilinin Anlam Ve Önemi Nedir? Salep Otu Bitkisi Güneşin İnsan Sağlığına Etkileri Sivilce İçin En İyi Sabun Hangisidir ? Sevilen İçecek Çayın Tarihi; Çay Nasıl Ortaya Çıktı?