Gez & Gör

Gaziantep Elif Anıt Mezarı

Elif Anıt Mezarı M.S. 2.-3. yüzyıla tarihlenen mezar yapısı, kesme taştan inşa edilmiş olup, kare bir podyum üstünde yükselen gövde ve gövde üzerini çapraz tonozlu bir çatı örtmektedir.

 

Elif Anıt Mezarı, Araban İlçesi’nin Elif Köyü’ndedir. Elif köyü antik Sugga kenti olup, Roma dönemi yol güzergahlarını gösteren antik haritadaki bilgilere göre Dolikhe(Dülük)- Samosata(Samsat) ile Zeugma-Samosata yollarının kesişme noktası civarındadır. Elif Anıt Mezarı da tıpkı Hisar’daki gibi kesme taştan inşa edilmiş olup, yüksek bir kaide üzerine oturan gövde ve gövde üzerini örten tonozlu bir örtü sisteminden oluşmaktadır.

Anıt mezarın doğu, batı ve güney cepheleri kemerli, kuzey cephesi ise duvar örülerek kapatılmış, alt orta kısmında ise dikdörtgen bir kapı açıklığı bırakılmıştır. Anıt Mezarın gövdesini oluşturan dört hantal paye sütun yerini burada korint başlıklı sütunların üzerine oturan kemerlere bırakmıştır. Böylece yapı estetik bir görünüm kazanmıştır. Elif Anıt Mezarının örtü sistemi hakkında kesin bir şey söyleyemesekte kalıntılardan tonoz olabileceği anlaşılmaktadır. Elif Anıt Mezarı da M.S 2.yüz sonu ile 3. yüzyıl başlarına tarihlenmektedir.

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Gaziantep Pazar Hamamı Gaziantep Mutfağından ‘Ayva Kebabı’ ALİ İHSAN GÖĞÜŞ MÜZESİ VE GAZİANTEP ARAŞTIRMALARI MERKEZİ BAYAZHAN KENT MÜZESİ Tarihi Kiliseler Kilise Olarak Yapılan Camii: “Kurtuluş Camii”